Podczas okresu zimowego pracodawca ma dodatkowe obowiązki w kwestii przepisów BHP.
Często pytacie nas na szkoleniach o to, jak to właściwie jest z tymi zimowymi temperaturami i posiłkami czy napojami profilaktycznymi?
Otóż, jeżeli wykonujecie pracę na przestrzeni otwartej, przepisy nie określają minimalnych temperatur. Bardzo niskie temperatury nie zwalniają nas z obowiązku wykonywania pracy. Ale, ale?
Pracodawca musi zapewnić odzież dostosowaną do warunków atmosferycznych i dopasowanych do wymiarów ciała pracownika wraz z nakryciem głowy oraz środków ochrony kończyn górnych i dolnych. Należy też pamiętać o pomieszczeniu do ogrzania się, chroniącego przed opadami deszczu czy śniegu. Pomieszczenie to powinno znajdować się w pobliżu miejsca wykonywania pracy, a jego wyposażenie powinno dawać możliwość przyrządzenia ciepłego posiłku. Temperatura w takim pomieszczeniu powinna wynosić min. 16°C.
A jeżeli chodzi o wykonywanie pracy wewnątrz pomieszczeń?
Powinna ona być dostosowana do rodzaju wykonywanej pracy, ale nie niższa niż 14°C, chyba że jest to niemożliwe ze względów technologicznych(np. chłodnie). Temperatura pomieszczeń biurowych powinna wynosić min. 18°C
Jeżeli pracodawca nie wywiązuje się z tego obowiązku mamy możliwość powstrzymania się od wykonywania pracy.
Co z posiłkami i napojami profilaktycznymi w porze zimowej?
Art. 232 Kodeksu Pracy, mówi o tym, że pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Zgodnie z przepisami prawa, pracodawca zapewnia napoje (odpowiednio zimne lub gorące) pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.