BHP Zimą

9 stycznia, 2020

Podczas okresu zimowego pracodawca ma dodatkowe obowiązki w kwestii przepisów BHP.

Często pytacie nas na szkoleniach o to, jak to właściwie jest z tymi zimowymi temperaturami i posiłkami czy napojami profilaktycznymi?

Otóż, jeżeli wykonujecie pracę na przestrzeni otwartej, przepisy nie określają minimalnych temperatur. Bardzo niskie temperatury nie zwalniają nas z obowiązku wykonywania pracy. Ale, ale?

Pracodawca musi zapewnić odzież dostosowaną do warunków atmosferycznych i dopasowanych do wymiarów ciała pracownika wraz z nakryciem głowy oraz środków ochrony kończyn górnych i dolnych. Należy też pamiętać o pomieszczeniu do ogrzania się, chroniącego przed opadami deszczu czy śniegu. Pomieszczenie to powinno znajdować się w pobliżu miejsca wykonywania pracy, a jego wyposażenie powinno dawać możliwość przyrządzenia ciepłego posiłku. Temperatura w takim pomieszczeniu powinna wynosić min. 16°C.

A jeżeli chodzi o wykonywanie pracy wewnątrz pomieszczeń?

Powinna ona być dostosowana do rodzaju wykonywanej pracy, ale nie niższa niż 14°C, chyba że jest to niemożliwe ze względów technologicznych(np. chłodnie). Temperatura pomieszczeń biurowych powinna wynosić min. 18°C

Jeżeli pracodawca nie wywiązuje się z tego obowiązku mamy możliwość powstrzymania się od wykonywania pracy.

Co z posiłkami i napojami profilaktycznymi w porze zimowej?

Art. 232 Kodeksu Pracy, mówi o tym, że pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. 

Zgodnie z przepisami prawa, pracodawca zapewnia napoje (odpowiednio zimne lub gorące) pracownikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Szukasz firmy, która z pełnym zaangażowaniem zajmie się wdrożeniem zasad BHP w Twojej firmie?

JESTEŚ W ODPOWIEDNIM MIEJSCU. Chcesz dowiedzieć się więcej temat naszych szkoleń, prezentacji czy dokumentów? Masz dodatkowe pytania w kwestii nadzoru BHP podczas realizacji projektu? Chcesz zlecić nam stałą i pełną obsługę w zakresie BHP lub masz pytania dotyczące naszych usług i tego, co możemy dla Ciebie zrobić? A może chcesz dołączyć do programu afiliacyjnego i potrzebujesz więcej informacji?

Skontaktuj się z nami

Poznaj nowości na naszym
kanale YouTube
Sprawdź nasz YouTube
Zaloguj się do pakietu
Office 365
Zaloguj się
Dołącz do nas
na Facebooku
Nasz Facebook
Zaobserwuj nasz profil
na LinkedIn
Nasz LinkedIn
BHP Consulting
ul. Dworcowa 42, 09-402 Płock
Zadzwoń do nas
+48 24 263 45 69
Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności